Sonunda altın üretildi: Bir maddeyi çarpıştırıp tarihi değiştirdiler

CERN’de Yapılan Çığır Açıcı Deneyde Kurşun İyonları Altına Dönüştü!

Physical Review Journals’da yayımlanan yeni bir makaleye göre, CERN’de gerçekleştirilen çarpışma deneyinde kurşun iyonları ışık hızına yakın bir hızla bir araya getirildi. Bu çarpışma esnasında ortaya çıkan son derece güçlü elektromanyetik alan, kurşun çekirdeğinde nükleer dönüşümü tetikledi.

Deney sırasında, kurşun çekirdeğinde bulunan 82 protonun 3’ü kısa bir süre için ayrıldı. Bu durum, çekirdeğin anlık olarak 79 protonsuz altın çekirdeğine dönüşmesine neden oldu. Bu benzersiz dönüşüm ise saniyeler içerisinde gerçekleşti ve hızla sona erdi.

Yüzyılların Hayali Artık Laboratuvarda!

Geçmişte simyacılar, kurşunu altına dönüştürmenin yollarını aradılar ancak kimyasal yöntemlerin yetersiz olduğu anlaşıldı. 20. yüzyılın ilerleyen dönemlerinde, nükleer fizik ve parçacık biliminin gelişmesi ile birlikte atom çekirdeği seviyesindeki dönüşümlerin sadece nükleer tepkimelerle gerçekleşebileceği kanıtlandı.

CERN’deki bu önemli deney, kurşunun artık altına dönüşümünün sadece bir efsane olmadığını, aynı zamanda bilimsel olarak da kanıtlandığını gösterdi.

Deneyin Detayları

Deney kapsamında, kurşun çekirdekleri ışık hızının %99,999993’üne ulaşacak şekilde hızlandırıldı ve bir araya getirildi. Bu çarpışma esnasında oluşan devasa elektromanyetik alan, çekirdeğin yapısında titreşimler yaratıp “elektromanyetik ayrışma” adı verilen bir süreci başlattı. Bu süreçte kısa ömürlü bir foton darbesi meydana geldi ve çekirdek içindeki protonlar ve nötronlar geçici olarak ayrıldı. Üç protonun çekirdekten ayrılmasıyla, kurşun atomu altın atomuna dönüştü.

“Tarihi Bir Başarı!”

Deneyi gerçekleştiren ALICE dedektör ekibinin sözcüsü Marco Van Leeuwen, bu önemli deney hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Dedektörlerimizin binlerce parçacığın büyük çarpışmalarını algılayabilmesinin yanı sıra çok hassas süreçleri de tespit edebilmesi, elektromanyetik nükleer dönüşüm süreçlerinin detaylı şekilde incelenmesine olanak sağlıyor. Bu, bizim için son derece heyecan verici bir gelişme.”

Related Posts

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Android akıllı telefon kullanıcıları artık basit bir güncellemeyle SMS reklamlarından kurtulabilecek

Google Mesajlar’a “Abonelikten Çık” düğmesi geldi. İstenmeyen tanıtım SMS’leri artık son bulacak.

Netflix yeni televizyon deneyimini tanıttı

Netflix, gelecek haftalarda üyeleriyle buluşturacağı ve tasarımının yanı sıra geliştirilmiş öneri ve arama sistemleriyle dikkati çeken yeni televizyon deneyimini duyurdu.

Windows 11’e yepyeni ‘Başlat Menüsü’ geliyor

Microsoft, Windows 11’in Başlat menüsünü baştan aşağı yeniliyor ve işletim sistemine birçok yeni yapay zeka (YZ) özelliği eklemeye hazırlanıyor. Güncellemeler ilk olarak Snapdragon X işlemcili Copilot Plus bilgisayarlarda, Windows Insider programı üyelerine sunulacak. Bu cihazlar arasında Microsoft’un yeni duyurduğu Surface modelleri de bulunuyor.

Beynin yaşlanmasına karşı silah! Hayal gerçek mi oluyor?

ABD’de yürütülen çığır açan bir araştırma, gen düzenleme teknolojisinin yaşlı farelerin beyinlerinde kök hücre üretimini artırabileceğini ortaya koydu. Stanford Üniversitesi liderliğinde gerçekleştirilen çalışma, yaşlanmayla birlikte azalan nöral …