Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 6 gün içinde adım atılmazsa haklı fesih hakkı kayboluyor

İş Kanunu’na Göre Haklı Fesih Süreleri ve Önemleri

İş Kanunu, işçi ve işveren arasındaki ilişkide ahlâk ve iyi niyet kurallarına uyma zorunluluğunu vurguluyor. Bu kurallara aykırı davranışlar durumunda, taraflar iş sözleşmesini derhal feshetme hakkına sahiptir. İş Kanunu’nun 24. ve 25. maddeleri ise işçiler ve işverenler için haklı fesih nedenlerini düzenlemektedir. Bu düzenlemeler, tarafların dikkat etmesi gereken önemli süreleri içerir.

6 İş Günü İçinde Derhal Fesih Yapılmalı

HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç’ın aktardığına göre, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı durumlarda derhal fesih hakkı, olayın öğrenildiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde kullanılmalıdır. Aksi takdirde fesih hakkı kaybedilebilir. Örneğin, işyerinde hırsızlık yapan bir çalışanın durumunda, işveren suçu öğrendikten sonra 6 iş günü içinde fesih işlemi yapmak zorundadır.

İşçinin Derhal Fesih Hakkı ve Ücret Sorunu

Bazı durumlarda işçi, ücretinin ödenmemesi gibi ciddi durumlarda derhal fesih hakkına sahiptir. Ücret ödenmediği sürece, işçi istediği zaman iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Ancak ücret ödendikten sonra bu hak geçerliliğini yitirir. Benzer şekilde, görev yerinin değiştirilmesi durumunda da işçinin 6 iş günü içinde fesih hakkını kullanması gerekmektedir.

Raporlu Olan İşçilerin Durumu

İşçinin hastalık raporu alması durumunda bile, 6 iş günlük hak düşürücü süre devam eder. Yani işçi, raporlu olsa dahi haklı fesih sebebini öğrendiği tarihten itibaren 6 iş günü içinde fesih işlemi yapmak zorundadır.

Fesih Süresinin Geçirilmesi Durumu

Haklı fesih sebebi zamanında kullanılmazsa, fesihin sonuçları değişiklik gösterebilir. İşçi veya işverenin süreye uymaması durumunda kıdem tazminatı hakkı kaybedilebilir ve ek tazminatlar ödeme yükümlülüğü doğabilir. Bu nedenle, tarafların 6 iş günlük süreyi dikkatle takip etmeleri hayati önem taşımaktadır.

Related Posts

ABD’de konut fiyatları şubatta yavaşladı

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 3,9 yükselerek konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamaya işaret etti.

CHP’li Türker Ateş: Şimşek programı sanayici ve üreticinin mezarını kazıyor

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde yürütülen ekonomi politikasına ilişkin “Sadece faiz artışları ile ilerleyen Şimşek programı sanayici ve üreticinin mezarını kazıyor” dedi.

TCMB’den zorunlu karşılıklarla ilgili düzenleme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası zorunlu karşılıklara tesis edilen faiz hesaplamasında değişikliğe gitti.

İmamoğlu operasyonları sonrası rezervlerde düşüş sürüyor: Fatura ağırlaşmaya devam ediyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların ardından Türkiye’nin uluslararası rezervlerinde yaşanan düşüş devam ediyor. Ekonomik göstergeler kamu ve özel sektörün döviz yükümlülüklerinde artış olduğunu gösteriyor.

Eski tip ehliyet kullananlar dikkat: Son gün 31 Temmuz!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, eski tip sürücü belgelerinin kullanımlarının 31 Temmuz 2025’te dolacağı belirterek, yoğunluktan etkilenilmemesi adına ilgililerin kısa sürede randevu alması uyarısında bulunuldu.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir