Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Uzun Süreli Antidepresan Kullanımı Yoksunluk Belirtilerine Yol Açabilir

University College London (UCL) tarafından yapılan yeni bir araştırma, uzun süreli antidepresan kullanımının ciddi yoksunluk belirtilerine neden olabileceğini gösterdi. Araştırmaya katılanlar arasında, ilacı bırakmaya çalışan uzun süreli kullanıcıların kısa süreli kullanıcılara göre 10 kat daha fazla yoksunluk semptomu yaşadığı ortaya çıktı.

En Sık Görülen Belirtiler Baş Dönmesi ve Vertigo

Araştırmaya göre, katılımcıların %64’ü ilacı bıraktıklarında orta ila şiddetli düzeyde semptomlar yaşadığını belirtti. Baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı ve vertigo en yaygın belirtiler arasında yer aldı. Bu semptomların üçte biri 3 aydan uzun sürerken, %10’u bir yıldan fazla devam etti.

İlacı Bırakmanın Zorluğu

Antidepresan kullanım süresi arttıkça, beyindeki kimyasal dengenin ilaca bağımlılığı da artar. Bu nedenle ilacı ani bir şekilde bırakmak, hem psikolojik hem de fiziksel ciddi sorunlara yol açabilir. Araştırmaya göre, antidepresanı bırakmaya çalışanların %38’i başarılı olamadı. Bu oran uzun süreli kullanıcılar arasında %79’a yükseldi.

Uzmanlar Uyarıyor: Doktor Gözetiminde Bırakın

UCL uzmanları ve psikiyatristler, antidepresanların sadece doktor gözetiminde bırakılması gerektiğini vurguluyor. Doz azaltma planları ve alternatif tedavi yöntemleriyle sürecin daha güvenli hale getirilebileceğini belirtiyorlar. Ayrıca, ilaçların yan etkileri konusunda hastaların daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Related Posts

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

Prof. Dr. Sağıroğlu: Doğru planlanmış egzersizler, hipokinetik hastalıklara karşı ilaç gibi etkili

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.