Çin’de tespit edildi, bilim insanları alarma geçti: Dünyaya yayılma riski var



Yarasaların Taşıdığı Virüsler Uzmanları Uyardı

Bilim insanları, dört yıl boyunca 10 farklı türe ait 142 yarasanın böbrek dokularını inceledi. PLOS Pathogens dergisinde yayımlanan sonuçlara göre bu virüslerin ikisi meyve yarasalarında bulundu ve ölümcül Hendra ve Nipah virüsleriyle yakın genetik akrabalığa sahip olduğu ortaya çıktı.

Hendra ve Nipah gibi henipavirüsler, idrar yoluyla bulaşabiliyor ve insanlarda yüzde 40 ila yüzde 80 arasında değişen yüksek ölüm oranlarına sahip. Bu virüsler, ağır beyin iltihabına ve solunum yolu hastalıklarına yol açabiliyor; aynı zamanda hayvanlar için de büyük bir tehdit oluşturuyor.

Uzmanlar, virüs taşıyan yarasaların meyve bahçelerine yakın yaşaması nedeniyle, meyvelerin dışkı ya da idrarla kontamine olabileceğini ve bu durumun insanlar veya hayvanlar tarafından tüketilmesi halinde bulaşma riskini artırabileceğini vurguladı.

Avustralya’dan Uyarı: Geçmişi Hatırlatıyor

1994 yılından bu yana Avustralya’da en az 66 Hendra virüsü salgını görüldü. İlk salgın, Brisbane’in Hendra banliyösündeki at yarışı tesislerinde gerçekleşti ve bir antrenör ile 13 atın ölümüne neden oldu. O tarihten bu yana dört insan ve onlarca at daha bu virüsten dolayı yaşamını yitirdi.

Monash Üniversitesi’nden virolog Doç. Dr. Vinod Balasubramaniam, bu yeni keşfin Avustralya için özel bir önem taşıdığını belirterek, “Yunnan’daki insan yerleşimlerine yakın meyve bahçeleri, Avustralya kırsal yapısıyla benzerlik taşıyor. Bu da biyogüvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Sydney Üniversitesi’nden yaban hayatı hastalık ekoloğu Dr. Alison Peel ise doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve gıda kaynaklarının azalması ile virüs bulaşma riskinin doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. Peel, 2023 yılında Hendra virüsü üzerine yürüttüğü çalışmanın bu konuda önemli bulgular sunduğunu, aynı mekanizmanın Çin için de geçerli olabileceğini söyledi.

Dünyaya Yayılma Riski Var

Virolog Dr. Yong Gao Peng ise “Bulgular ani bir salgını doğrulamaz ancak yarasaların taşıdığı mikroorganizmalar hakkında hala ne kadar az şey bildiğimizi gözler önüne seriyor. Bu da sadece Avustralya için değil, tüm dünya halk sağlığı açısından uyarı niteliğinde” dedi.

Öte yandan İngiltere’nin Wight Adası’nda bir evin bahçesinde yaralı halde bulunan bir yarasa, nadir görülen kuduz benzeri bir virüs taşıyordu. Yarasa eldivenle alınıp kutuya konularak gece boyunca evde tutulduktan sonra ise Isle Of Wight Yarasa Hastanesi yetkililerine teslim edildi. İngiltere Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanlığı, yapılan testlerde yarasanın kuduz benzeri bir virüs taşıdığını doğruladı. Ancak yapılan kontrollerde herhangi bir ısırık veya tırnak izine rastlanmadı.


Related Posts

Satın aldığı araba yeni evine kendi kendine geldi

Son dönemde düşen satışlarla mücadele eden Tesla, bu kez adını dünyanın ilk otonom araç teslimatı ile duyurdu. İnternet üzerinden verilen Tesla araç siparişi, 30 dakikalık mesafeyi kendi kendine kat ederek yeni evine ulaştı.

Robotlar için internetsiz yapay zeka sistemi tanıtıldı

Google, robotlarda kullanılabilen yapay zeka sistemi Gemini Robotics’in internet bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışabilen versiyonu Gemini Robotics On-Device’ı tanıttı.

“Geniş kapsama ve yüksek internet hızı, ancak makul ihale bedelleriyle mümkün”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde spektrum politikalarının önemine dikkat çekerek, “Spektrum kaynaklarının hem tüketici refahını hem de sektörde uzun vadeli yatırımları teşvik edecek bir yöntemle tahsis edilmesi kritik” dedi.

Bir baykuş uzaktan Dünya’yı izliyor: İşte kozmik olayın anlamı…

Yaklaşık 8,6 milyar ışık yılı uzaklıkta, evrenin erken dönemlerinden gelen bir ışık parıltısı, şaşırtıcı bir görüntüyü Dünya’ya taşıyor: Adeta uzaydan gezegenimizi izleyen bir baykuşun yüzü. İşte bu komik mucizenin anlamı…

Şarj ederken dikkat: Piller hakkındaki şehir efsaneleri

Telefonlarımızdan fenerlerimize kadar hayatımızın her alanında pili kullanıyoruz. Ancak pek azımız pillerin nasıl çalıştığını biliyor ve teknoloji sürekli gelişiyor. Bu nedenle yıllardır doğru sanılan bazı “pil efsaneleri” hâlâ yaygın. İşte doğru bilinen yanlışlar ve bilimin söylediği gerçekler…

Refahiye’de gençler çevre için pedal çevirdi

Refahiye Kaymakamlığı ve Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Refahiye Gençlik Merkezi’nin “Her Pedal Bir Nefes” sloganıyla düzenlediği bisiklet turu etkinliği ile gençler Dumanlı Tabiat Parkı’nda pedal çevirdi. Etkinlikte çevre bilinci ve sağlıklı yaşama dikkat çekildi.