Bayram öncesi TBMM’ye verilmesi beklenen Torba Yasa Teklifi, gayrimenkul sektöründe önemli değişiklikler öngörüyor. Yeni düzenlemeler, 20-30 yıldır uygulanan vergilendirme kurallarını değiştirecek.
VERGİSEL AVANTAJLAR KALKIYOR
Geçen yıl yapılan düzenlemelerle gayrimenkul yatırımcılarına tanınan vergisel avantajlar kaldırılıyor. Bu durum, sektörde tedirginlik yaratıyor.
MECLİSE NE ZAMAN VERİLECEK?
Teklifin, bayram öncesi TBMM’ye sunulması bekleniyor. Bayram tatili süresince kamuoyunda tartışılması amaçlanıyor. Teklifin, Temmuz başında yasalaşması hedefleniyor.
GAYRİMENKUL DÜZENLEMELERİ NELER?
Ekonomim’de Abdullah Tolu bugünkü yazısında şunları gündeme getirdi.
Torba Yasa Teklifi’nde gayrimenkullerle ilgili önemli düzenlemeler yer alıyor. İşte o düzenlemeler:
– GYO ve GYF kazançlarının yüzde 50’sinin temettü şartına bağlanması.
– 5 yıl sonra satılan gayrimenkullerin gelir vergisine tabi olmamasının kaldırılması.
– Değer artış kazancı istisnasının kaldırılması.
– 5 yıl içinde elden çıkarılan tek bir konuta değer artış kazancı istisnası uygulanması.
MÜKTESEP HAKLAR KORUNACAK
Yeni düzenlemeler, müktesep hakları koruyacak. Yani, eski hükümlerin uygulanması şart olacak.
KONUT KİRA GELİRİ İSTİSNASI KALDIRILMADI
Yazılı ve görsel medyada, konut kira gelirlerine ilişkin istisnanın kaldırılacağına dair haberler çıktı. Ancak bu düzenlemeden vazgeçildi. 2024 yılı için 33 bin TL’lik kira gelirleri istisnası devam edecek. Bu olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
TAPUDA GERÇEK BEDELE GEÇİŞ ERTELENDİ
Tapuda gerçek bedele geçiş, teknik nedenlerle ertelendi. Gayrimenkul sektöründe ciddi vergi ve tapu harcı kayıplarının önüne geçmek için bu düzenleme önemliydi. Ancak, bu düzenlemenin ertelenmesi olumlu bir adım olarak görülüyor.
STK’LARIN TALEPLERİ NE?
KONUTDER, GYODER ve İNDER, tapu devirlerinde gerçek satış bedeline geçilmesini talep ediyor. Gerçek satış bedellerinin ekspertiz raporlarıyla belirlenmesini ve bu bedellerin altında devir yapılmamasını istiyorlar.
GEÇİŞ NEDEN ÖNEMLİ?
Tapuda gerçek bedeline geçiş, sektördeki haksız rekabeti önleyecek. Ancak, her satış için ekspertiz raporu istenmesi aksamalara neden olabilir. Bu düzenlemenin, tüm paydaşlardan görüş alınarak hayata geçirilmesi gerekiyor.