Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Uzmanlardan Önemli Uyarı: Sıvı Tüketimine Dikkat!

Haziran ayının ortalarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte terleme ve sıvı kaybı da artmaktadır. Temmuz ve ağustos aylarının gelmesi öncesinde uzmanlar kritik uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, sıvı tüketiminin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, vücuttaki toksinlerin atılması, metabolizma dengesinin korunması ve birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesi için günde minimum 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

‘Sıvı Kaybı Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir’

Vücudun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için suyun temel bir gereklilik olduğunu belirten Doç. Dr. Kıdır, “Hücrelerin, dokuların ve organların işlevlerini yerine getirebilmesi için yeterli su alımının sağlanması gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında artan terleme nedeniyle oluşan sıvı kaybının telafi edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

‘Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat Edin’

Sıvı ihtiyacının karşılanmasında süt, ayran, kefir, cacık ve meyve suları gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Sulu meyveler sıvı alımına katkı sağlasa da suyun yerine geçemez. Aşırı meyve tüketimi kan şekeri seviyelerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Ayrıca çay, kahve, şekerli ve gazlı içecekler suyun yerini tutmaz. Hatta çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisi, sıvı kaybını artırabilir” şeklinde konuştu.

Vücut susuz kaldığında halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon kaybı gibi belirtiler görülebileceğini belirten uzmanlar, “Güneş altında uzun süre kalmak ve yeterince su tüketmemek vücut ısısının yükselmesine ve güneş çarpmasına neden olabilir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, tansiyon düşüklüğü, terleme azalması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hasta derhal serin bir yere alınmalı, kıyafetleri çıkarılmalı ve vücut su ile ıslatılmalıdır. Bilinci açık olan hastalara sıvı verilmelidir. Fakat bilinci kapalı olan hastalara su verilmemeli ve acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanından yol haritası: Bağımlılık nedir, nasıl mücadele edilir?

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Bayramda tatlıdan vazgeçmeyin! Doğru tüketilire yağ yapmıyor, göbek eriten yürüyüş

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.