Karar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kentsel Dönüşüm Başkanlığı altında da; ‘Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’, ‘Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü’, ‘Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü’ olmak üzere 3 ayrı genel müdürlük kuruldu.
NELER YAPILACAK?
Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü, Marmara haricindeki bölgelerde yer alan kentsel dönüşüm çalışmalarına devam edecek.
İkinci genel müdürlük sadece Marmara Bölgesi’nin dönüşümünü takip edecek. Özellikle Marmara’daki yapı stokunun fazlalığı göz önüne alındığında, afetlere karşı dirençli hale gelmesi için kurulan genel müdürlüğün, çalışmalara yeni bir ivme kazandıracağının altı çiziliyor.
Dönüşümde en önemli sorun finansman. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda Hazine arazilerinin satılarak dönüşüme kaynak yaratılacağı belirtilmişti. İşte bu amaçla da Taşınmaz ve Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü kuruldu. Yeni Müdürlük, ülke genelinde tescil dışı alanları tarayıp tespit edecek ve hazine adına tescilini sağlayacak. Tescil dışı alanlar ile hazine taşınmazlarını planlayarak satılması ile kentsel dönüşüm sürecine finans katkısı sunacak.
Mehmet Özhaseki
YENİ BİR SOLUK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, “Kentsel dönüşüme yeni bir soluk! Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla, kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak ve güçlendirecek yeni yapısal düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu karara göre; Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız ile kentsel dönüşüm çalışmalarımızı çok daha hızlı ve etkin bir şekilde yürüteceğiz” dedi. “Geliştirdiğimiz modelle hazineye mali bir yük oluşturmadan güçlü şehirler hazırlayacağız” diyen Özhaseki şunları söyledi: “Türkiye Yüzyılı’na yakışır sağlam, güvenli, sıfır atık uyumlu, iklim dostu ve mahalle kültürünü yansıtan, akıllı şehir teknolojileriyle donatılmış geleceğin şehirlerini hep birlikte inşa edeceğiz.”