Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

Aromatik Bitkiler ve Baharatlar Türkiye İçin Önemli Bir Gelir Kaynağı

Türk ve dünya mutfağında yemeklerin lezzetini artıran önemli unsurlardan biri baharatlar ve aromatik bitkilerdir. Türkiye, çeşitli iklim koşulları sayesinde birçok türe ev sahipliği yapmaktadır ve bu alanda yapmış olduğu ihracat ile dikkat çekmektedir.

Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun, yaptığı açıklamada Türkiye’de 600’den fazla aromatik bitki türü bulunduğunu belirtti. Anadolu ve Trakya’nın zengin bitki florasına sahip olduğunu vurgulayan Acun, Türkiye’de yöresel otlar da dahil olmak üzere birçok aromatik bitki ve baharatın bulunduğunu açıkladı.

Güneydoğu Anadolu’nun en fazla baharat üretiminin yapıldığı bölge olduğunu söyleyen Acun, özellikle kırmızı biber üretiminde Türkiye’nin öncü konumda olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye’de en çok tüketilen baharatlar arasında pul biber, tatlı-acı kırmızı toz biber, Hindistan cevizi, karabiber, susam, kimyon, çörekotu, sumak, kekik ve nane gibi ürünlerin olduğunu açıkladı.

Acun, Türkiye’nin iklim koşullarına uygun olmayan baharatları ithal ettiğini ifade ederek yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Baharat ve aromatik bitkiler sektörünün Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Acun, sektörün dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu söyledi.

Aydın Acun, Türkiye’nin baharat ve aromatik bitkiler ihracatının önemli pazarlardan biri olan ABD’ye ve Almanya’ya yapıldığını, sektörün büyümeye devam ettiğini ve potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’nin defne yaprağı ve kekikte dünya genelinde önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Acun, sektörün geleceğine umutla baktıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Hindistan Pakistan’a hava saldırısı başlattı

Hindistan, Cemmu Keşmir bölgesindeki terör saldırısına karşılık olarak Sindoor Operasyonu’nu başlattığını duyurdu. Pakistan Ordu Sözcüsü Tümgeneral Ahmad Sharif, Hindistan’ın üç bölgeden askeri saldırı düzenlediğini bildirdi. Bahawalpur, Muzafferabad ve Kotli şehirlerinde patlama sesleri duyulurken, Pakistan saldırıların ardından Hindistan’a misilleme yapacağını duyurdu. Füze saldırılarına ilişkin açıklamada bulunan Hindistan ise Pakistan’daki askeri noktaları vurmadıklarını, Cemmu Keşmir’deki ‘terörist altyapıyı’ hedef aldıklarını savundu. Öte yandan saldırılarda ilk belirlemelere göre en az üç kişinin hayatını kaybettiği, 12 kişinin de yaralandığı; saldırılarda bir caminin de hedef alındığı bildirildi. Füze saldırılarının ardından Pakistan, hava sahasını 48 saatliğine kapattığını da duyurdu.

Bakan Ersoy, Kahire’de

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Mısır’da 4’üncü D-8 Turizm Bakanları Toplantısı’na katıldı.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,87 değer kazanarak 9.191,47 puana çıktı. Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 79,28 puan ve yüzde 0,87 artışla 9.191,47 puana yükseldi.

Anneler Günü yaklaştı, gül fiyatları uçtu

Anneler Günü öncesinde çiçek satışlarında hareketlilik yaşanmaya başladı. Annesine ya da sevdiklerine çiçek almak isteyen vatandaşlar gülü tercih edince gül fiyatları da bir anda fırladı. İnternetteki çiçek uygulamalarında 11 adet gül 799 liradan satışa sunuldu.

Nisanda borsada tek otomotiv şirketi kazandırdı

Borsa İstanbul’da işlem gören 8 otomotiv şirketinden sadece Tofaş nisan ayında yatırımcısına kazandırırken, en fazla düşüş Otokar’ın hisselerinde görüldü.

Ziraat Bankası emeklilere 12 bin TL verecek

2025 yılının Mayıs ayına girilmesiyle birlikte, emekli maaşı promosyonlarında yeni güncellemeler yapılmaya başlandı. Taahhüt süresi sona eren milyonlarca emekli, bankaların sunduğu yeni promosyon tekliflerini araştırıyor. Bazı bankalar, emeklilere 27 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir